Bij de geboorte van zijn eerste kleinkind schreef hij het lied “Basje. Toen hij daarmee in 1995 doordrong tot de finale van het Fries songfestival “Liet” bleek dit de opstap naar een cariere als Friese troubadour. Het lied werd veel gedraaid op Omrop Fryslân waarna al snel de eerste optredens kwamen. Bauke volgde een aantal cursussen liedschrijven bij Doede Veeman en Piter Wilkens en nam opnieuw gitaarlessen. Al snel daarna werd op uitnodiging van Jurjen van der Meer zijn eerste cd “Beklonken Leafde” opgenomen. Die cd werd gewaardeerd en de lliedjes vonden al snel hun plek naar de Friese luisteraars. Het aantal optredens groeide.Later volgden de cd’s : “It slyt mar net”, “Skaadman”, “Swart-Wyt” en “Moed en Nocht”. Een aantal professionele gastmuzikanten werkten aan de opnames mee waaronder Hans Voerman,, Hubert Heeringa en Leon Mennen.

Aan de cd “It slyt mar net” werkte Campbell Forbes (Bahama’s) mee als bassist/zanger. Campbell had jarenlang als professioneel muzikant op de Bahama’s gewerkt en was geemigreerd naar Nederland en in Harlingen gaan wonen. Hijl bleek bijna Bauke’s buurman te zijn. Hun samenwerking was een bovenslag voor zowel de muzikanten zelf als het publiek. De mannen vonden elkaar in muziek en in vriendschap  en vormden een duo onder de naam “Swart-Wyt”. Die samenwerking duurt inmiddels meer dan 25 jaar. Campbell zingt ook in het Fries.

Ze verzorgden optredens voor zowel de regionale en nationale radio en tv. Bauke deed in 2002 een korte tour door Canada en Michigan (USA) en trad op voor “de Friezen om útens”.  Later was hij als troubadour te gast in Nieuw Zeeland. Het duo verzorgde ook veel optredens in samenwerking met de Friese schrijver Hylke Speerstra.

In 2006 groeide het duo naar een kwartet. John Eskes († 20-6-2015) en Hans Sambrink traden toe tot het combo. Samen hebben ze meer dan acht zeer succesvolle jaren gekend. Met name de inbreng van meestermuzikant en multi-insturmentalist John Eskes (o.a. bekend als orkestleider bij Paul van Vliet) was van grote waarde. Hij stuwde het combo naar een hoger nivo. John werd naast comboleider ook verantwoordelijk voor de arrangementen. Het werden acht gouden jaren…in vriendschap en muziek.

Nu na het verlies van John gaan Bauke & Campbell verder als duo. Inmiddels zijn ze onderweg met hun nieuwste programma “Fierder” .Het leven kent immers maar een weg…vooruit…ook in de muziek.